Liverpool Engineering College Mezzanine Floor Installation

The Challenge

The Engineering College approached NSI Projects for a bespoke design solution for two first-floor classrooms with a clear working area underneath at ground floor level. Based in the heart of industrial Merseyside in Birkenhead, founded to combat chronic skills shortages, the college has trained more than 10,000 students, contributing to a vibrant, sustainable regional engineering industry.

Engineering College Liverpool view from mezzanine floor

The Approach

After the initial meeting with the client, NSI produced a bespoke design solution that required the design of a brace-less mezzanine floor with perimeter glass partitioning at both ground and first-floor levels. During the design process, we consulted with Building Control to agree on the fire escape design/solution. The proposals also included special consideration on fire safety and means of escape due to the proposed use of the scheme as classrooms or areas for the students.

A meeting was held with the entire site management team and the client to agree on the final points of the scheme and the onsite process. We also undertook the Building Control application process for the client and acted as Principal Contractor for the scheme in line with the April 2015 version of the CDM Regulations.

We had extensive communication with the client during the build process, with alterations being made as the scheme progressed. On completion, the client was issued with a full handover and maintenance pack which included the sign-off document from building control.

Engineering College Liverpool multiple partitioning walls

The Outcome

Here’s what Mark Williamson, Commercial Services and Quality Manager at the Engineering College had to say about the successful project:

“From the initial meeting with NSI Projects to discuss the construction of a new mezzanine floor to replace redundant workshop space and the classroom requirements that would enhance our advanced technology suites at the college, we found them to be polite and professional at all times, supportive of our plans and recommended improvements from the outset. During the planning stage, communication was clear and concise at all times, giving us the confidence we had selected the right company, for what was for us, a major project. During the build phase, the few issues were dealt with quickly with the NSI management team always on hand to ensure a quick resolution to unforeseen problems. The end result exceeded our expectations, providing two new classrooms on the top floor that overlook the River Mersey and Liverpool City Centre and three lower-level rooms to provide workshop space for our simulation suites.

All work was completed to schedule, the area was kept clean with strict adherence to health and safety requirements, all contractors were cooperative and polite at all times, working with each other closely to ensure a quality finish to the mezzanine. I would have no hesitation in using NSI Projects for future projects for the college.”

Engineering College Liverpool mezzanine floor industrial stairs